miercuri, 16 octombrie 2013

Reproductia la caprine

La caprine activitatea de reproductie are caracter sezonier, caldurile la majoritatea caprelor declansandu–se toamna existand o stransa corelatie cu durata zilei lumina cand aceasta este mai redusa.

Durata caldurilor este de 36 – 48 ore, acestea repetandu-se la 17 (10 -23) zile.

La o proportie redusa de animale, caldurile pot aparea mai devreme lunile iunie – iulie, acestea trebuie identificate, insamantate, grupate separat deoarece insusirea este ereditara si caprele pot fi folosite in organizarea de fatari extratimpurii.

Intensitatea maxima a caldurilor este in octombrie – noiembrie iar in cazul montei naturale are loc in libertate pe intreaga perioada, repartizandu – se un mascul la 30 -40 femele.

Tapii tineri sub 2 ani vor executa numai doua monte pe zi dimineata si seara pentru evitarea epuizarii fizice si sexuale cresterii sterilitatii caprelor, obtinerea de produsi debili sau neviabili.

Folosirea la reproductie a tapilor fara coarne, indiferent de sistemul de monta naturala sau artificiala se poate face dupa verificarea atenta a aptitudinilor de reproductie pentru evitarea aparitiei cazurilor de sterilitate, hermafroditi, nereproductibili, etc.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Lista mea de bloguri