miercuri, 16 octombrie 2013

Gestatia la capre - fatarea

Gestatia la capra dureaza in medie 150 zile cu variatii cuprinse intre 145 si 158 zile, in functie de precocitatea rasei, varsta mamei si data primei fatari, numarul si sexul produsilor, nivelul de intretinere, etc.

Starea de gestatie se cunoaste dupa absenta caldurilor si dezvoltarea treptata si asimetrie proeminent pe dreapta a abdomenului.

Cu cel putin 4 saptamani inainte de fatare, mulgerea trebuie intrerupta pentru pregatirea viitoarei lactatii si acumularea de substante nutritive necesare dezvoltarii fatului.

In cazul in care la unele capre apare secretia treptata de lapte inaintea fatarii, acestea trebuie mulse pentru evitarea mamitelor.

Fatarea se anunta prin inflamarea si congestionarea vulvei, adancirea flancurilor, coborarea abdomenului, marirea ugerului si aparitia primelor picaturi de colostru, eliminarea dopului de gestatie.

Fetusul patrunde si traverseaza conductul pelvin datorita contractiilor musculaturii uterine, apoi datorită musculaturii este eliminat de aici in cca. 20 – 25 minute la aproximativ doua ore urmand a fi eliminate anexele fetale.

In cazul fatarilor normale, iedul iese cu membrele anterioare inainte bine intinse si capul intre acestea. In cazul unor pozitii anormale ale fetusului (distocii) se impune interventia specialistului.

In adapost se impune crearea si mentinerea unui microclimat corespunzator cu o temperatura de 14 – 150 C, fara curenti si umezeala, cu asternut curat si bine uscat.

Dupa fatare, la un interval de 1 -1,5 ore, animalului i se administreaza apa calduta pentru baut sau fiertura de tarate si este lasat sa se odihnească 2-3 zile.

Se administreaza nutret de buna calitate in cantitate redusa: fan de lucerna sau masa verde in functie de sezon, amestec de concentrate, sare sub forma de bulgare sau brichete si apa potabila la temperatura de 10 -150 C.

Dupa perioada colostrala caprele se pot mulge. Daca au o cantitate mai mare de lapte pentru preintampinarea mamitelor.

9 comentarii:

  1. Chiar se fac bani din cresterea caprelor???

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. avand in vedere faptul ca esti un anonim , o sa-ti spun ca da

      Ștergere
  2. Capra e gestanta in 4luni,am inceput de7zile sa adaug o jumatate de lingurita de sare in 3litri de apa.Este daunator,afecteaza iezi?

    RăspundețiȘtergere
  3. Capra e gestanta in 4luni,am inceput de7zile sa adaug o jumatate de lingurita de sare in 3litri de apa.Este daunator,afecteaza iezi?

    RăspundețiȘtergere
  4. capra a avut simptome de gestatie,dar nu a luat ied si nici nu mai da lapte .....isi mai revine???

    RăspundețiȘtergere
  5. Bună seara am o capra care nu știu când trebuie sa fete a început sa elimine un lichid alb de câteva zile oare ce este

    RăspundețiȘtergere
  6. DACĂ LUI CAPĂRĂ ÎI A FĂTA SE POATE DE DAT SARE ORI NU , EU NU ȘTIU VĂ ROG SPUNEȚIMI.

    RăspundețiȘtergere
  7. VĂ ROG DACĂ SUNTEȚI PE FIR. SE POATE DE DAT SARE LA CAPARĂ DACĂ II AFĂTA.. VĂROG.

    RăspundețiȘtergere
  8. Cât durează colotrum la capre,după cât timp nu se mai brânzește laptele?

    RăspundețiȘtergere

Lista mea de bloguri